Tid til å ha tid

"Jeg vet ikke hvor ofte man får høre om dette. Lese om dette. Samtale om dette. Oppleve dette. Denne tiden. Som går så alt for fort. Som løper fra oss. Som man aldri får igjen, som man ikke kan kjøpe og ikke kan hente tilbake.

Man må bare oppleve den. Da må man ta seg tid.

Og i disse juletider er det kanskje en av de største utfordringene: Fredens høytid, har blitt en stressens feiring hvor vi skal ha tid til å hente juletre, bake syv sorter, besøke venner, skrive julebrev, handle mat, stryke juleklær, løpe rundt på kjøpesenter og kjøpe gaver, pakke inn gaver, pakke opp gaver og pakke bort gaver. Måneden desember, forsåvidt også november, har blitt et kav hvor vi kjemper med klokka, løper fra 15. til 16. desember og lurer på hvor Lucia forsvant, hvorfor gurglemeien fortsatt står på kjøkkenbenken, barna skal på juleverksted, ha utstyr til julekortlaging, ingredienser til julegrøtkoking, billetter til julekonserter, klær til juleopptredener, mat til julefester og tid til julespill. Og midt oppi alt dette skal vi feire at Jesus ble født. At Gud hadde en frelsesplan: han ville at vi skulle ha fred. Fred i ham, fred med ham, fred i oss, fred i vår hverdag, fred i vår fest, fred i vårt liv.

 

Jesus var en mann med full kontroll; han stresset aldri. Leser vi evangeliene, ser vi en mann som har full oversikt, og som tar autoriet i forskjellige situasjoner. Når 5000 menn ikke hadde mat, ba Jesus en bønn. Når bølgene på havet ville knuse både båten og ånden til disiplene, tok Jesus til orde og befalte stormen. Når de voksne ville hindre barna i å henge med Jesus, tok Jesus seg tid til dem. Det ville vært slitsomt for Jesus og de som fulgte han dersom han sprang fremfor disiplene og støtt og stadig ropte og stresset over alt han ikke rakk, alt han ikke fikk tid til og alt han ikke fikk inn på timeplanen.

Jeg tror vi har mye å lære. Og mye å ta tak i. Ja, det handler om fokus. Men det handler også om å bestemme seg. Å stresse for å ha fred, blir ikke noe annet enn et jag. Vi skal feire at Jesus kom. Og det innebærer ikke nødvendigvis tre sorter lefser og at julestjernene holder seg til nyttårsaften.

 

Det er ikke så enkelt. Denne tiden som ikke strekker til. Men det er lov å prøve. Og det er faktisk lov å sette seg ned selv om det ikke lukter grønnsåpe i huset, og om ikke alle julebrevene er postet. Vi må ta oss tid til å ha tid i julen. Og vi får den ikke utenom å ønske den, og jobbe for det.

Ta deg tid. For deg og dines skyld. Jesus tok seg tid til å være sammen med de han var glad i, bli kjent med nye, skape relasjoner og spre glede. Han kom for å gjøre oss fri fra verdens forventninger. Så ta deg litt gløgg og noen mandler. Og la freden senke seg. For deg og dines skyld. Gi deg tid til å ha tid i julen, så slipper du å gå glipp av det viktige: freden."

 

 

I november skreiv eg ein liten tankesak som kanskje skulle ut i JK´s julenummer, men det blei nok tankestoff på den utgåva, så då skreiv eg det her. Eg har ingen planer om, og har heller ikkje prøvd å bake 7 sorter eller vaske heile huset. Dessutar har eg ingen born som skal på juleverkstad. Men eg må sørge for å få mat i kroppen og meg sjølv i seng. Det er nok det, spør du meg. Så eg treng dette bodskapet eg òg. Og det gjer vel du med.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits